Ιστορία κοινωνιολογικών θεωριών


ΣΤ14 ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΩΡΙΩΝ / HISTORY OF SOCIAL THEORIES (Επιλογής: σε όλες τις κατευθύνσεις / Optional: in all directions)

Απόστολος Πανταζής, Λέκτορας / Apostolos Pantazis, Lecturer

https://socadm.duth.gr/author/apantaz/, apantaz@socadm.duth.gr

Αντικείμενο και περιγραφή μαθήματος:

Το μάθημα έχει σκοπό να εισάγει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες σε βασικές θεωρίες της κοινωνίας, όπως αυτές διατυπώθηκαν στα έργα των εκπροσώπων της γερμανικής Ιστορικής  Σχολής: Γκούσταβ Σμόλερ (Gustav Schmoller), Γκέοργκ Ζίμελ (Georg Simmel), Βέρνερ Ζόμπαρτ (Werner Sombart), Μαξ Βέμπερ (Max Weber).

 

Αντικείμενο του μαθήματος είναι η κατανόηση της σύγχρονης κοινωνίας και πολιτικής όπως αναπτύσσονται στα φαινόμενα της εξουσίας, του καταμερισμού της εργασίας, του νεωτερικού κράτους και της κοινωνικής σχέσης του κεφαλαίου.

 

Περίγραμμα μαθήματος:

 1. Γκούσταβ Σμόλερ. Η γερμανική ιστορική σχολή και η επιρροή της στη συγκρότηση της Κοινωνιολογίας. Η ανάλυση του μερκαντιλισμού και η κριτική στο έργο του Σμιθ. Κοινωνική πολιτική, κοινωνικό ζήτημα και κρατικές πολιτικές. Η ‘διαμάχη για τη μέθοδο’ στις κοινωνικές επιστήμες μεταξύ ιστορισμού και φορμαλισμού.
 2. Γκεόργκ Ζίμελ. Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία. Η συγκρότηση της Κοινωνιολογίας ως φορμαλιστικής επιστήμης. Η κατανόηση του καπιταλισμού στη ‘Φιλοσοφία του Χρήματος’ και οι κοινωνικές συνέπειες.
 3. Βέρνερ Ζόμπαρτ. Το «πνεύμα του καπιταλισμού». Κράτος και μερκαντιλισμός. Καπιταλισμός και θρησκεία. Τα στάδια εξέλιξης προς τον ρυθμιζόμενο καπιταλισμό και τον ορθολογικό σοσιαλισμό. Εξορθολογισμός και γραφειοκρατικοποίηση.
 4. Μαξ Βέμπερ. Η ‘διαμάχη για τις αξιολογικές κρίσεις’ στις κοινωνικές επιστήμες. Η γένεση του καπιταλισμού στην ‘Οικονομική ηθική των οικουμενικών θρησκειών’. Η θεμελίωση της επιστήμης της Κοινωνιολογίας στις ‘Βασικές έννοιες της Κοινωνιολογίας’. Η σχέση μεταξύ Κοινωνιολογίας της εξουσίας και κεφαλαιοκρατίας στο ‘Οικονομία και Κοινωνία’. Η συγκρότηση των τύπων εξουσίας. Η σχέση πολιτικής και ηθικής στο ‘Πολιτική ως επάγγελμα’.

 

Μαθησιακοί στόχοι:

Η κατανόηση και εξήγηση βασικών φαινομένων της σύγχρονης κοινωνίας μέσω της ανάλυσης των κλασικών κοινωνικών και πολιτικών θεωριών και η σύνδεσή τους με την ανάπτυξη των κοινωνικών επιστημών. Η εισαγωγή σε βασικά επιστημολογικά ζητήματα των κοινωνικών επιστημών (διένεξη περί μεθόδου – διένεξη περί των αξιολογικών κρίσεων).

Bιβλιογραφία:

Βασική:

 1. Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα, 2010, Χώρος, πόλη και εξουσία στη νεωτερικότητα, Αθήνα: Σαββάλας.

Πρόσθετη:

 1. Weber Max, 1986, Gesammelte Aufsätze zur Religionssoziologie I, Tübingen: Mohr/Siebeck.
 2. Weber Max, 1988, Gesammelte Politsche Schriften, Tübingen: Mohr/Siebeck.
 3. Weber Max, 1988, Gesammelte Aufsätze zur Soziologie und Sozialpolitik, Tübingen: Mohr/Siebeck.
 4. Weber Max, 2001, Wirtschaft und Gesellschaft. Die Wirtschaft und die gesellschaftlichen Ordnungen und Mächte, Tübingen: Mohr/Siebeck.
 5. Schmoller Gustav, 1898, Über einige Grundfragen der Socialpolitik und der Volkswirtschaftslehre.
 6. Schmoller Gustav, 1918, Die Soziale Frage. Klassenbilung, Arbeiterfrage, Klassenkampf.
 7. Simmel Georg, 1989, Philosophie des Geldes, Frankfurt: Suhrkamp.
 8. Simmel Georg, 1992, Untersuchungen über die Formen der Vergesellschaftung, Frankfurt: Suhrkamp.
 9. Sombart Werner, 1922, Der moderne Kapitalismus, Berlin: Dunker & Humblot.
 10. Sombart Werner, 1928, Das Wirtschaftsleben im Zeitalter des Hochkapitalismus, Berlin: Dunker & Humbot.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *